Kaping onder de zeespiegel

Spanning – deel 2

Algerijnse terroristen hebben de Shuttle als doelwit gekozen voor een kaping om de Franse regering hun eis in te laten willigen. Middenin de tunnel zullen ze de trein stilzetten.

Robbin en Chantal zijn samen met hun ouders net op terugreis van hun vakantie in Wales. Nietsvermoedend stappen ze in deze trein van Engeland naar Frankrijk. Ongewild beginnen ze aan een avontuur dat ze liever niet beleven…

Klik op een omslag…

In ‘Kaping onder de zeespiegel’ wordt de nachtmerrie van veel mensen werkelijkheid: ze komen vast te zitten in een tunnel en kunnen geen kant meer op.

Janwillem houdt niet van lange tunnels. Als hij met zijn auto een tunnel door moet, houdt hij altijd ruim voldoende afstand. Ook houdt hij in de gaten waar eventueel nooduitgangen zijn. Dit komt ook, doordat hij eind jaren negentig van de vorige eeuw eens is aangereden door een vrachtauto. Als Janwillem zelf in de situatie zou belanden, waarin de hoofdpersonen van dit boek verzeild raken, zou hij waarschijnlijk gigantisch in de stress schieten. Niet voor niets is hij niet met de Shuttle maar met het vliegveld naar Engeland gegaan, toen hij Londen wilde bezoeken.

Ook de treinkapingen door de Zuid-Molukkers speelden door zijn hoofd toen hij dit boek schreef. Er is wel een verschil. Voor de acties van de Molukkers kon hij nog wel begrip opbrengen, (zie ook zijn boek ‘Vrijheidsstrijders in actie’) voor die van de door hem verzonnen Algerijnen in ‘Kaping onder de zeespiegel’ niet. Op het kaft heeft de uitgever gezegd dat dit boek over zinloos geweld gaat, maar daar is Janwillem het niet helemaal mee eens. Zelf verstaat haar daaronder iets anders, zoals het in elkaar trappen van iemand die een opmerking maakt die de dader(s) niet aanstaat.

Het leuke van dit boekje, dat ook als ‘Hollandse’ strip in het Reformatorisch Dagblad heeft gestaan, vindt Janwillem dat het uiteindelijk de kinderen zijn die ervoor zorgen dat de kapers worden overmeesterd.

 

AVI 10
Nugi 222
Brus

10 jaar en ouder

ISBN 90 336 2656 7

Illustrator: Hans Ellens
Omslagontwerp: Wim Smalen

Eerste druk 1999