Kunstroof in Parijs

De Drie Avonturiers – deel 4

Kunstschatten uit een zeer oude Egyptische grafkelder, die in een museum in Parijs belanden, zijn de inzet. Wat een ontspannen vakantie in Parijs moest worden, ontaardt voor Koos, Willem en Johan in een felle jacht op een stel criminelen die de slag van hun leven denken te slaan. Ze proberen een kostbaar Egyptisch beeld te stelen dat in het Louvre – tussen vele andere kunstschatten – staat opgesteld. Hun handelen is niet gebaseerd op liefde voor oude kunst, nee, pure hebzucht en geldelijk gewin zijn hun drijfveer.

Een jonge Egyptische vrouw, die met haar man in Parijs woont komt in contact met de vrienden. Zij vermoedt dat haar man in groot gevaar verkeert. Hij studeert aan de beroemde Sorbonne universiteit en… werkt part-time in het Louvre. Fatima doet op hen een dringend beroep om hulp. Uit de spannende gebeurtenissen die volgen als de drie vrienden zich met deze kunstroof gaan bemoeien, blijkt dit geen vergeefs beroep te zijn geweest!

Klik op een omslag…

Zelf vindt Janwillem dit één van de apartste boeken die hij heeft geschreven. In dit verhaal zijn heel veel dingen anders dan ze lijken. Aanleiding voor het schrijven van dit verhaal waren een bezoek aan het Louvre in Parijs en zijn belangstelling voor het oude Egypte. Dankzij de afdeling Egyptische kunst in het museum is de link tussen Parijs en het oude Egypte gauw gelegd. Een ander leuk weetje over dit boek is, dat het helemaal niet de bedoeling was dat Géline, het meisje dat Koos, Johan en Willem in Parijs tegen het lijf lopen, een rol in het verhaal zou spelen. Tot Janwillems eigen verbazing kwam ze op een gegeven moment weer opdagen, om vervolgens nooit meer weg te gaan. Op zich handig, want daardoor konden de drie vrienden in deel 7 van de serie bij haar aankloppen om hulp.

Uiteraard is dit verhaal verzonnen, maar het is heel waarschijnlijk dat er vroeger geheime gangen in het Louvre waren. De eigenaren van het paleis gebruikten die niet alleen als ontsnappingsroute, maar ook om hun gasten af te kunnen luisteren. Ook zijn er in Egypte nog steeds groeperingen die terugverlangen naar de glorietijd van de Farao’s, met alle pracht en praal en afgoden uit die tijd.

Janwillem in het Louvre, naast het beeldje waar het in Kunstroof in Parijs om draait…

 

AVI 10
Nugi
Brus 80-90

12 jaar en ouder

ISBN 90 336 1423 5

Illustrator: Hans Ellens

Eerste druk 2004
Tweede druk 2007