Yes!!! O nee, Ja!!! Anders krijgen we ruzie met meneer De Jong.
Vandaag is “Stoorzender” verschenen, het vierde deel in de serie Bas en Charlotte. Maar liefst 234 bladzijden en vol leuke tekeningen van Daan van Oostenbrugge! Een boek over een lastig onderwerp, waar je toch vrolijk van wordt!
En … hopelijk is het niet het laatste deel uit de serie!
Beste Jan Willem,
We lezen in ons gezin met veel plezier de boeken van Bas en Charlotte. Onze (hoogbegaafde) kinderen waren bij dit laatste boek wel wat teleurgesteld over de stigmatiserende opmerkingen in het boek over hoogbegaafdheid. Dat deze kinderen niet sociaal zouden zijn, is inmiddels zo achterhaald. Ze communiceren alleen op een ander niveau! En heel vaak worden ze daardoor niet begrepen en krijgen ze het stigma sociaal onhandig opgeplakt. Erg jammer dat dat in dit boek meerdere keren bevestigd wordt.
Beste familie Breen,
Vervelend dat jullie gemengde gevoelens hebben bij het lezen van deel 4 van Bas en Charlotte.
Het is absoluut niet mijn bedoeling hoogbegaafde kinderen in een hokje te plaatsen, zeker niet in negatieve zin. Van stigmatiseren is volgens mij ook geen sprake.
Zowel mijn meelezers als de redactie bij Uitgeverij de Banier hebben dit niet zo opgevat, anders hadden ze me erop gewezen en had ik de tekst aangepast. Bas en Charlotte zijn allebei buitenbeentjes, dat wel. Daar is de serie op gebaseerd. Ik heb niet het hele boek opnieuw gelezen, maar weet wel dat Karla, de stoorzender van deel 4, zich juist verbaast over het feit dat haar mening (en die van veel internetsite’s) niet klopt met wat ze bij Bas ziet. Dat Merel uiteindelijk constateert dat Bas anders is dan de rest, is niet meer dan logisch. Zoals u zelf al schrijft, zitten hoogbegaafde kinderen vaak op een ander level dan hun leeftijdsgenootjes.
We zijn de serie begonnen met in ons achterhoofd kinderen die lezen niet zo leuk vinden aan het lezen te krijgen. Vandaar ook de grote hoeveelheid plaatjes en (soms flauwe) grapjes. In een dergelijke serie past het volgens mij niet al te diep op een bepaalde problematiek in te gaan, al is het onmogelijk die helemaal onbenoemd te laten. De belangrijkste boodschap die ik in de serie mee wil geven is, dat iedereen er voor God mag zijn en dat je als kinderen (en ook als volwassenen) elkaar moet en kunt accepteren zoals je bent. Persoonlijk vind ik dat dit ook in deel 4 weer duidelijk naar voren komt. Opnieuw zetten alle leerlingen van de klas ergens samen de schouders onder, ieder met zijn of haar eigen talenten en mogelijkheden. En wat dat betreft kunnen ook heel veel volwassenen een voorbeeld aan de klas van Bas en Charlotte nemen.
Bij een eventuele volgende druk zal ik bekijken of sommige passages kunnen worden aangepast, zodat hoogbegaafde kinderen zich er nog beter in kunnen herkennen.
Vertrouwend u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Vriendelijke groet,
Janwillem Blijdorp